Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve her Cuma akşamı farklı bir konunun konuşulduğu Gönül Sohbetleri'nde bu hafta, Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu akraba ilişkileri ile akraba ve yakınları ziyaret etme, hallerini ve hatırlarını sorma, gönüllerini alma anlamlarına gelen sıla-i rahim ile ilgili görüşlerini açıkladı.
Hatipoğlu 'nun akıcı üslubuyla ve verdiği örnekler eşliğinde hikaye tadında gerçekleşen Gönül Sohbetleri'ne, her hafta olduğu gibi bu hafta da özellikle çocuk ve bayanlar yoğun ilgi gösterdi. Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, İslam'da insanlar arası ilişkilere önem verildiği gibi özellikle yakınlardan başlayarak anne ve babanın ve sırayla diğer akrabaların ziyaret edilip gözetilmesi prensibinin son derece önemli olduğunu kaydetti.
Sıla-i Rahim dinin bir emridir
"Sıla-i rahim; akrabayı arayıp sormak, onları ziyaret etmek, sevinç ve hüzünlerini paylaşmak demektir" diyen Doç. Dr. Hatipoğlu, sıla-ı rahime riayet etmenin Allah'ın rahmet ve bereketine nail olmanın en etkili yollarından biri olduğunu kaydetti. Dünyada mükâfatı en çabuk verilen amelin sıla-i rahim olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, "Sıla-i Rahim dinin bir emridir. Cenab-ı Allah, İslam dinini yayarken peygamberimize (önce akrabalarına ulaş) demiştir. Bu da dinimizin akrabalık ilişkilerine ne denli önem verdiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.
Hatipoğlu daha sonra Hz. Peygamber'in sahabelerinden biri olan ve İslam'a olan inancı ve peygamberimize olan bağlılığıyla her dönemde örnek gösterilen Sabit Bin Kays'tan bahsetti. Tarihte yaşanmış olan sahabe kavgaların bugün birçok yerde gündeme getirildiğini söyleyen ve bu kavgalara taraf olmamak gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Hatipoğlu, "Biz sahabelere saygı duymakla yükümlüyüz. Onların her biri birer büyük şahsiyettir" dedi.
18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anmadan geçemeyeceğini belirten Doç. Dr. Hatipoğlu, "Çanakkale, vatan evlatlarının küçük yaşta savaştığı bir yerdir. Mehmet Akif, (Bedrin Aslanları ancak bu kadar şanlı idi) diyerek Bedir Savaşı'nı bize hatırlattı. Çünkü orada da şehit olanların çoğu gençti" diyerek İslam dininin önemli savaşlarından biri olan Bedir Savaşı ile Çanakkale Savaşı'nda şehit olan askerlerin çok genç yaşta ve inançla savaştıklarını ifade etti.
Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun akıcı üslubuyla anlattığı Sıla-i Rahim ve Çanakkale Zaferi konularını dikkatle dinleyen konuklar, program sonunda merak ettikleri konularla ilgili soruları Hatipoğlu'na sorma fırsatı buldu.
Gönül Sohbetleri, Hatipoğlu'nun soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.