Hz. Peygamber vahye ilk muhatap oldugunda esi olan Hz. Hatice'ye söyle buyurdu:
"Kalk Hatice! Uyku zamani bitti."
Ilk Müslüman olanlara dikkat ediniz. Hz. Hatice, Hz. Ebubekir, Hz. Ali
ve eski bir köle olan Hz. Zeyd. Islam dininin karakterini yansitiyor bu isimler.
Hz. Hatice, Hz. Peygamber'in esi. Bir kadin. Ve bir kadinin iffet, incelik ve zarafetini bütün Islam'a yansitti.
Hz. Ali bir çocuk. Bir çocugun temizligini, safiyetini, günahsizligini Islam'a yansitti.
Hz. Ebubekir sadakat, dostluk ve fedakârligi Islam'a yansitti. Ve nihayet eski bir köle olan
Hz. Zeyd, kendini baglarindan azade eden efendisine vefanin, mazlumiyetin bütün izlerini sonradan Müslüman olacak ilk kadroya yansitti.
Sadakat, dostluk, fedakârlik, safiyet, vefa ve çocuk safiyeti. Efendimiz (SAV) bunlarla yola çikti. Sonradan gelenler bu öncü isimlerin olusturdugu iklimi soluyarak yetistiler. Saflarda yerlerini aldilar. Etkilendiler, etkilediler. Ilk öncüler bunlar. Karakterleri de belli. Peki sonradan gelen öncüler kimlerdi? Dilerseniz iki örnek vereyim.
Biri
Hz. Halid bin Velid. Savas ve kiliç ustasi. Savas meydanlarinin sahini. Ünü o kadar yayildi ki, Rumlarin gözünde bir efsaneydi. Islam'a girdi. Ne zaman? Hz. Peygamber'in Medine'ye gelmesinden çok sonra. Yani 23 senelik Islamlasma ve vahiy sürecinin 21. yilinda Müslüman oldu. Dinin ilk olusum sürecine degil sonraya etki etti.
Ayni dönemde Müslüman olan bir diger isim
Hz. Amr bin El-As. Arap tarihinin en güçlü diplomatlarindan biri. Siyasetin bütün manevra ve degajmanlarina karsi güçlü bir durusu olan siyaset dehasi. Ama o da ancak 21. yilda, Efendimizin vefatindan 2 yil önce Islam'a girebildi. Ilk Islam kadrosunun kurulusunda etkisi olmadi. Sonralari elbette birçok faydalari olmustur. Allah tümünden razi olsun.
Eger Hz. Halid ve Hz. Amr gibi özel ve kendilerine özgü müthis kabiliyetleri olan bu kisiler Islam'in ilk öncüleri olsaydilar, belki Islam'a at gözlügüyle bakanlar
"Dinin insasinda kiliç ve ince siyaset hâkim
oldu" saçmaliklarina bir dayanak bulmaya çabalarlardi. Bu garip ve manidar hâl bize, bugünümüze ders verir mahiyettedir. Islam'in ilk iman edenlerinin karakterleri dinin tüm hayatina yansidi. Bir hanimefendinin iffet ve zarafeti, bir çocugun safiyet ve günahsizligi, bir sadik dostun sidki ve durusu, bir eski kölenin vefasi ve yol arkadasligi... Kur'an'i ve sahih sünneti inceleyin. Orada sik sik bir Hz. Hatice, bir Hz. Ebubekir, bir Hz. Ali, bir Hz. Zeyd bulursunuz. Onlarin tertemiz, kirlenmemis ahlaklarinin Kur'an ve sünnetten onay aldigini görebilirsiniz.
Bu saf, duru, temiz, tertemiz haller ile bu din yerlesti. Öncülük etti. Mazlumlarin siginagi oldu. Ümit oldu. Umut oldu. Karanlik ve batil zihniyetleri tarihe gömdü. Kiliç zoru, çok çetrefilli, siyasi ve politik manevralarla degil. Açik ve net. Zaten Efendimiz (SAV),
"Ben apaçik bir uyariciyim, apaçik bir dinle gönderildim"
demedi mi?
Bugün eksikliklerimiz var biz Müslümanlarin. Ilk dönemin abartisiz, ama samimi imanina ihtiyacimiz var. Hz. Hatice'lere, Hz. Ebubekir'lere, Hz. Ali'lere ve digerlerine. Onlarin karakterlerini karakter edinmeye ihtiyacimiz var. Böyle ancak silkelenir ve yol ediniriz. Islam'i yeniden anlatmaliyiz. Kötü niyetliler çok. Onlara zemin birakmamaliyiz. Bozuyorlar, niyetleri kötü. Biz akil kadar kalplere hitap etmeliyiz. Hidayet Allah'in elinde. Ama gayret bizim elimizde. Biz çabayla sorumluyuz, hidayetle degil.
O hidayet Yaratici'nin elinde. Inanmiyorum diyen belki Rab tarafindan istenmiyor. Hak etmedigi için. Ama bize düsen, bakislarinda hainlik sezilene bile aktarmak. Artik dilerse dogruya gelir. Allah'a, Peygamber'ine... Dilerse ilahlastirdigina gider. Ancak önemli bir uyariyi da yapalim hepimize. Kendimizi düzeltmeden, tövbekâr olmadan, merhamet etmeden, her kula iyi gözle bakmadan, insana sevgi dolu olmadan, beli bükülmüsün sirtindan yükü almadan, Islam'i yasamaya gayret etmeden ne anlatirsak anlatalim karsilik bulamayiz. Karsilik bulamiyorsak biraz da kendimizde suçu arayalim.
***
BIR MÜSLÜMAN...
1- Söz getirip götürmez.
2- Baskasinin irzina, iffetine göz koymaz.
3-
Iftira atmaz.
4- Hor görmez.
5- Hile yapmaz.
6- Yapmayacagi seyi vaat etmez.
7- Gösteriste bulunmaz.
8- Vicdansizlik yapmaz.
9- Emanete ihanet etmez.
10- Haset etmez.
11- Kibirlenmez.
12- Büyüklenmez.
13- Baskasiyla alay etmez.
14- Haram para edinmez.
15- Parasini haramda harcamaz.
16- Insanlarin mahrem hallerini merak etmez.
17-
Baskasiyla didismez.
Bunun tersi özellikler herhangi birimizde varsa onu tez elden düzeltmeliyiz. Baskasinda bu özelliklerin tümü bulunabilir. Onda bu hallerin bulunmasi sizi aldatmasin. Allah iyi olana cennet kapisini açtigi gibi; yalanci, düzenbaz, inkârci, sahtekâr ve vicdansiza da cehennem kapisini açar. Neticede o iki kapiya da insan ameliyle girer. Allah zorlamaz.
***
SIGINIRIM RABB'E
1- De ki: "Yarattigi seylerin kötülügünden,
2- Karanligi çöktügü zaman gecenin kötülügünden,
3-
Dügümlere üfleyenlerin kötülügünden,
4- Haset ettigi zaman hasetçinin kötülügünden,
5- Sabah aydinliginin Rabb'ine siginirim.
Denir ki; bu Felak Suresi indikten sonra Hz. Peygamber, kötülüklerden korunmak niyetiyle bu sureyi hem okudu hem de sahabeye okumalari için tavsiyede bulundu.
***
GIDECEGIM YERDE 3-5 GÜN KALACAGIM,
NAMAZLARI KISALTMAK
ZORUNDA MIYIM?
90 km ve üzeri bir yolculuga niyet edip sefere çikan biri, gittigi yerde tahminine göre 15 günden az kalacaksa seferi olur. Hem yol boyunca hem de gittigi yerde kaldigi süre zarfinda misafir sayilir. Farzlarin dört rekâtli olanlarini ikiser rekât olarak kilar. Ama sünnetleri tam kilar. Sabah ve aksam namazlari ise kisaltilmaz.
Varsayalim anne ve babasinin evine de gitse (yani evlenmis ve ayrilmissa baba evinden) yine seferi sayilir. Ancak gidecegi yerde 15 günden fazla kalacagi kesin ise misafir sayilmaz. Namazlari tam kilar. Kisi 15 günden az kalmak niyetiyle çikar da "Ha bugün ha yarin dönecegim" diye niyetlenir de bir türlü dönemezse kaldigi süre boyunca yine misafir sayilir. Bu süre toplamda iki ayi bulsa da seferilik hükmü devam eder.