Günün Sözü :

Amitriptyline for Back Pain

buy antidepressant muammerbenzes.com amitriptyline for nerve pain
Hasedciye rahat, kötü huyluyu da şeref yoktur. (Ahnef bin Kays)
08.09.2009 - Kaynak


Şair Nâbi'nin Hz. Peygamber aşkı


OsmanlI'nın ünlü şairlerinden biridir. Nâbi. Yaşadığı dönem, 4. Mehmet zamanıdır. Nâbi'nin içini Medine ve Hz. Resulü'nün aşkı yakmaktadır.


Bir fırsatını bulup yollara düşmek ister. Bir gün Istanbul'dan kalkan hac kafilesine dâhil olur. Içinde bulunduğu kafile devrin âlimlerinden ve idarecilerinden oluşmaktadır.

Medine'ye yaklaşılır, vakit gecedir. Ufukta Mescid-i Nebeviyye'nin minareleri görülünce durulur ve dua edilir. Herkes istirahat çekilir. Kutlu beldeye dinç ve dinlenmiş girilmek istenir. Kafile de uyku halindedir. Ancak Nâbi'yi bir türlü uyku tutmaz, büyük bir heyecanla çadırlarda dolanır durur. Bir an önce sabahın olmasını istemektedir.

Çadırların arasında deli gibi dolaşırken idarecilerden valilerden- birisinin, sırtını çadır direğine dayamış, ayağını peygamberin beldesine, Medine'ye doğru uzatmış olduğunu görür. Bu durum Nâbi'ye göre ciddi bir saygısızlıktır. Hemen idareciyi tutup sarsar ve edebe davet eder.

Bu manzara karşısında hiç de tasalanmadığını görür ve şu muhteşem na't dilinden dökülmeye başlar.

Sakın terk-i edepten kuy-ı mahbub-ı Huda'dır bu Nazargah-ı ilahidir Makam-ı Mustafa'dır bu

Müraat-i edep şartıyla gir Nâbi bu dergâha

Metaf-ı kutsiyandır cilvegah-ı enbiyadır bu

Anlamı özetle şöyledir:

Edebini takın. Allah'ın sevgilisi olan Peygamber Efendimizin bulunduğu yerdesin. Bu yer Allah'ın gözetlediği yerdir. Rasulullah'ın makamıdır.

Ey Nâbi bu dergaha edeple gir. Zira burası büyük meleklerin etrafında pervane olduğu bir yerdir. Vali bu cümlelerden haylice rahatsız olur ve kin besler.

Kervan Medine'ye girdiği saatlerde müezzinler sabah ezanını okumaktadırlar. Kervandakiler huşu içinde ezanı dinlerler. Ezanlar bitmiştir ama minarelerden bütün müezzinler:

“Sakın terk-i edepten kuy-ı Mahbub-i Huda'dır bu” na'tını okumaya başlamışlardır. Herkes neler olduğunu birbirine sormaya başlar, herkes şaşkındır. Ama büyük sır az sonra çözülür. Müezzinler bu na'tın hikâyesini şöyle anlatırlar:

Gece Allah Resulü (sav) rüyama girdi. Ümmetimden çok sevdiğim Nâbi isminde birisi benim misafirim olarak geliyor. Kendisini bu na'tı okuyarak karşılayın dedi. Bu satırlar bize rüyamızda öğretildi.


Paylaş : Facebook'a Paylaş Twitter'a PaylaşMyspace'e PaylaşDelicious'a PaylaşFriend Feed'e PaylaşTechnoratiye PaylaşDigg'de Paylaş




Diğer Yazılarımdan Bazıları
  Kurban ve fedakârlık (29.05.2026)
  Cebrail’in göründüğü gün (22.05.2026)
  İflah olmaz hastalığımız: Haset (15.05.2026)
  Hz. Peygamber’i sevmek ne demektir? (08.05.2026)
  Vuslata hazır mısın? (01.05.2026)
  Ebu Bekir’iniz var mı? (24.04.2026)
Sayfa Başı
04.06.2026 Ezan Vakitleri
İmsak : 03:29   İkindi : 17:06
Güneş : 05:26   Akşam : 20:39
Öğle : 13:07   Yatsı : 22:27
      Duyurular
29.05.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Kurban ve fedakârlik" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
22.05.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Cebrail’in göründügü gün" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
15.05.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Iflah olmaz hastaligimiz: Haset" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabili
Devamı...
      Ziyaretçi
                   Sayısı
Aktif : 851
Bugün : 14046
Bu Ay : 61125
Bu Yıl : 2694879
Toplam : 194683402
* 01.01.2011 Tarihi itibari ile
      Dini Sözlük