Günün Sözü :

amoxicillin 500mg how to take

amoxil 500mg raagam.co.in buy amoxicillin for dogs

clomid uk buy online

clomid uk blog.meyerproducts.com clomid london

buy prednisolone eye drops over the counter

buy prednisolone 5mg tablets uk williamgonzalez.me cheap prednisolone

amitriptyline painkillers

amitriptyline pain relief bizautomation.com nerve pain in foot amitriptyline

naltrexone buy online canada

buy naltrexone online india

order abortion pill online usa

abortion pill kit fiorentina.info buy abortion pill
Kendini cemaata alıştır. Allah korkusundan ağlamaya çalış. Allah'ın ipine sarıl. Allah'ın sevip hoşnut olacağı şeylere rağbet göster: (Muhyiddin-i Arabi)
08.09.2009 - Kaynak


Şair Nâbi'nin Hz. Peygamber aşkı


OsmanlI'nın ünlü şairlerinden biridir. Nâbi. Yaşadığı dönem, 4. Mehmet zamanıdır. Nâbi'nin içini Medine ve Hz. Resulü'nün aşkı yakmaktadır.


Bir fırsatını bulup yollara düşmek ister. Bir gün Istanbul'dan kalkan hac kafilesine dâhil olur. Içinde bulunduğu kafile devrin âlimlerinden ve idarecilerinden oluşmaktadır.

Medine'ye yaklaşılır, vakit gecedir. Ufukta Mescid-i Nebeviyye'nin minareleri görülünce durulur ve dua edilir. Herkes istirahat çekilir. Kutlu beldeye dinç ve dinlenmiş girilmek istenir. Kafile de uyku halindedir. Ancak Nâbi'yi bir türlü uyku tutmaz, büyük bir heyecanla çadırlarda dolanır durur. Bir an önce sabahın olmasını istemektedir.

Çadırların arasında deli gibi dolaşırken idarecilerden valilerden- birisinin, sırtını çadır direğine dayamış, ayağını peygamberin beldesine, Medine'ye doğru uzatmış olduğunu görür. Bu durum Nâbi'ye göre ciddi bir saygısızlıktır. Hemen idareciyi tutup sarsar ve edebe davet eder.

Bu manzara karşısında hiç de tasalanmadığını görür ve şu muhteşem na't dilinden dökülmeye başlar.

Sakın terk-i edepten kuy-ı mahbub-ı Huda'dır bu Nazargah-ı ilahidir Makam-ı Mustafa'dır bu

Müraat-i edep şartıyla gir Nâbi bu dergâha

Metaf-ı kutsiyandır cilvegah-ı enbiyadır bu

Anlamı özetle şöyledir:

Edebini takın. Allah'ın sevgilisi olan Peygamber Efendimizin bulunduğu yerdesin. Bu yer Allah'ın gözetlediği yerdir. Rasulullah'ın makamıdır.

Ey Nâbi bu dergaha edeple gir. Zira burası büyük meleklerin etrafında pervane olduğu bir yerdir. Vali bu cümlelerden haylice rahatsız olur ve kin besler.

Kervan Medine'ye girdiği saatlerde müezzinler sabah ezanını okumaktadırlar. Kervandakiler huşu içinde ezanı dinlerler. Ezanlar bitmiştir ama minarelerden bütün müezzinler:

“Sakın terk-i edepten kuy-ı Mahbub-i Huda'dır bu” na'tını okumaya başlamışlardır. Herkes neler olduğunu birbirine sormaya başlar, herkes şaşkındır. Ama büyük sır az sonra çözülür. Müezzinler bu na'tın hikâyesini şöyle anlatırlar:

Gece Allah Resulü (sav) rüyama girdi. Ümmetimden çok sevdiğim Nâbi isminde birisi benim misafirim olarak geliyor. Kendisini bu na'tı okuyarak karşılayın dedi. Bu satırlar bize rüyamızda öğretildi.


Paylaş : Facebook'a Paylaş Twitter'a PaylaşMyspace'e PaylaşDelicious'a PaylaşFriend Feed'e PaylaşTechnoratiye PaylaşDigg'de Paylaş




Diğer Yazılarımdan Bazıları
  Namazın şuuruna varmak (10.04.2026)
  Gönüllerin tabibine geldik (03.04.2026)
  Ahirette bir diyalog (27.03.2026)
  (20.03.2026)
  Ramazan bitince defteri kapatmayın (19.03.2026)
  İşlerinizde Allah’ın rızasını arayın (18.03.2026)
Sayfa Başı
11.04.2026 Ezan Vakitleri
İmsak : 04:55   İkindi : 16:50
Güneş : 06:25   Akşam : 19:46
Öğle : 13:10   Yatsı : 21:10
      Duyurular
10.04.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Namazin suuruna varmak" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
03.04.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Gönüllerin tabibine geldik" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsini
Devamı...
27.03.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Ahirette bir diyalog" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
      Ziyaretçi
                   Sayısı
Aktif : 4022
Bugün : 10009
Bu Ay : 184185
Bu Yıl : 1798672
Toplam : 193787195
* 01.01.2011 Tarihi itibari ile
      Dini Sözlük