Günün Sözü : Yükleniyor...
18.10.2024 - Kaynak


Kendimizi sorgulayalım


Hucurat Suresi'nin 13. ayetinde yüce Allah şöyle buyuruyor: "Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstününüz, O'ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberdar olandır."
İnsanlar bulundukları bölgeye, şartlara göre farklı kimliklere sahip olabilirler. Birbirlerinden üstün vasıfları edinmiş de olabilirler. Ama hiçbir zaman bunu birbirlerine üstünlük vesilesi yapamazlar.
EVRENSEL DEĞERLER: Kişi kendi iradesi dışı edindiği farklılıkları bir üstünlük gerekçesi yapamaz. Ait olduğu soy, ırk ile değil insani vasıfları ve erdemli karakteriyle kişi üstünlüğe ulaşır. İnsanların yaratılış farklılıkları başkasına üstünlük irat etmeleri için haklı bir gerekçe olamaz. Belki yaratılıştaki bazı imtiyazlar onları birbirlerine yardımcı kılar. Bu sorumluluğu yükler. Ayette "takva" vurgusu vardır. Takva; samimiyet, dürüstlük, erdemli olmak, Allah'tan sakınmak, başkasıyla üstünlük kurma tavrından uzak olmaktır. Üstünlük buradadır zaten.
SOY-IRK VE AİDİYET ÜSTÜNLÜĞÜ: Kur'an takva dışındaki üstünlük kriterlerini abesle iştigal (boş çaba) olarak yorumlar. Kıymetsiz sayar. İtibar dışı kabul eder. Soy veya ırk, üstünlük gerekçesi olamaz. Zira kişi soyunu, ırkını, kabile veya ailesini seçemez. Ama irfanını, karakter ve ahlakını seçebilir. Zaten seçsin diye sorumluluk yüklendi. Aksi halde yaratılış şansını yanlış yerde konuşlandırmış olur.
BİR AYETLE TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR: Hucurat 13. ayetle yüce Yaratıcı birçok manevi ve nefsani hastalığı tedavi ediyor. Bu ayette yüce Allah insanlığın tümünün yaratılış kaynağının Hz. Âdem ile Hz. Havva olduğunu hatırlatıyor. Demek ki özünüz, hamurunuz, atanız bir. Nasıl oluyor da birbirinize karşı övünüyorsunuz? Farklılıklarınız sövüşme ve dövüşme sebebi olamaz. Bilakis kaynaşıp sarılma vesilesi olmalıdır. Kabilelere, soylara ayrışmanız tabii bir yaratılış serüvenidir. Övünme hakkını vermez. Neticede üstünlük; kerem, cömertlik, irfan, ahlak, temiz yürek, temiz dil, samimiyet, aşağılanmayan bir duruştur. O hâlde; boş şeylerle övünme, sövüşme, üstünlük taslama, hakaret etme, duru ve samimi ol.
VEDA HUTBESİNDEKİ VURGU: Hz. Peygamber, Veda Hutbesi'nde bütün bu manevi hastalıkları tedavi eden şu vurguları yaptı:
"Ey insanlar! Şunu biliniz ki, Rabb'iniz birdir. Arap olanın başka ırka, başka ırkın Arap olana; beyazın siyaha, siyahın beyaza dindarlık ve ahlak üstünlüğü dışında bir üstünlüğü yoktur. Dinleyin! Bu ilahi gerçeği size tebliğ ettim mi? İlettim mi? Bildirdim mi?"
Orada olanlar (yüz bin kişi) hep birden "Evet" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber, "Burada olanlar, olmayanlara bildirsin" buyurdu.

HZ. PEYGAMBER'İN 10 TAVSİYESİ
Öldürülsen de yakılsan da Allah'a bir şeyi ortak koşma!
Sana ehlinden ve malından çıkmanı emretseler dahi ailenden anne babana saygısızlık etme ve onlara isyan etme!
Bilerek farz namazını sakın terk etme!
Kim kasten farz namazını terk ederse Allah'ın emanı ondan berî olur.
Sakın içki içme! Çünkü içki, tüm çirkinliklerin başıdır.
Her türlü günahtan sakın! Çünkü günah Allah'ın gazabının inmesine neden olur.
İnsanların hepsi ölse dahi sen sakın savaştan kaçma!
Halka salgın bir hastalık isabet ettiğinde sen de içlerindeysen yerinde kal, orada dur!
Allah'ın sana ihsan ettiği maldan aile fertlerinin ihtiyaçlarına harca!
Onları (aile fertlerini) terbiye etmek için sopanı (elini) kaldırma ve onları Allah hakkında uyar! (Müsned)

BİR HADİS VE HİKAYESİ
Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:
"Allah'ım! Öfkenden rızana sığınırım.
Cezalandırmadan affına sığınırım.
Gazabından yine sana sığınırım.
Seni hakkıyla övmekten acizim.
Sen, seni övdüğün gibisin."
Peygamberimizin bir olay veya soru üzerine bir şey söylemesine o hadisin sebeb-i vürudu (söylenme sebebi) deriz. Bu hadisin sebebi vürudu şudur: Hz. Aişe der ki: Bir gece Hz. Peygamber'i yatağında bulamadım. El yordamıyla O'nu yokladım. Elim ayağının altına dokundu. Baktım secdede idi ve bu duayı okuyordu. (Müslim)

KADINLAR CUMA NAMAZI KILABİLİR Mİ?
Asr-ı Saadet'te (Peygamberimiz ve 4 halife döneminde) kadınlar istediklerinde cuma namazını kılmışlardır. Buna bir engel bulunmamaktadır. Hz. Peygamber (SAV) kadın, hasta, yolcu ve hürriyeti kısıtlı olan kişilere cumanın farz olmadığını belirtmiştir. (Ebu Davud, Beyhaki, Darekutni).
Bu nedenle Asr-ı Saadet'te bazı kadınlar cumaya katılmış olsalar da bu yoğun bir katılım değildir. İslam hukukçuları da cumanın kadına farz olmadığını söylemiştir. (Şirbini, Müğni; İbn Rüşd, Bidaye; İbn Kudame, Müğni, İbn Hazm, Muhalla).
Cuma namazının kadınlara farz olmaması bir mahrumiyet değil, muafiyettir.
Resmi bir kurumda bulunan mescitte cuma namazı kılınır mı?
Herkesin girip çıkabildiği bir mescitte ihtiyaç halinde cuma namazı kılmakta sakınca yoktur. Önemli olan bu mescidin çalışanlara, işini takip etmeye gelenlere veya oradan geçen bir insana açık olmasıdır.
Radyoda Kur'an okunurken dinlemek zorunda mıyız?
Radyo, CD, kaset, internet veya başka bir mecrada okunan Kur'an-ı Kerim'i edep ve saygı içinde dinlemek zorundayız. Bu okunan Kur'an'ı, karşımızda duran bir okuyucunun ağzından dinliyor gibi saygıyla dinlemek lazımdır.
Zaruret halinde uçakta namaz kılınır mı?
Zaruret halinde uçakta, oturduğunuz yerde namazınızı ayağa kalkmadan kılabilirsiniz. Bu şekilde kıldığınız namazı daha sonra kaza etmenize gerek yok. Ancak uçaktan indiğinizde henüz vakit geçmeyecek olursa ve geniş bir vakit varsa bu durumda namazı indiğinizde kılmanız daha isabetli olur.
Sureleri sırayla okumazsak namaz bozulur mu?
Namaz surelerini sırayla okumazsanız mekruh bir iş yapmış olursunuz. Ancak namazınızın sıhhatine bir zarar gelmiş olmaz. Yani namazınız geçerlidir.


Paylaş : Facebook'a Paylaş Twitter'a PaylaşMyspace'e PaylaşDelicious'a PaylaşFriend Feed'e PaylaşTechnoratiye PaylaşDigg'de Paylaş




Diğer Yazılarımdan Bazıları
  Büyük yazar Victor Hugo’dan Hz. Muhammed şiiri (08.11.2024)
  Vefasız insanlar olduk (01.11.2024)
  Mısır’dan izlenimler (25.10.2024)
  Hayırlı evlat yetiştirelim (11.10.2024)
  İslam’a sistematik saldırı yapılıyor (04.10.2024)
  Süte su katınca bozulduk (27.09.2024)
Sayfa Başı
09.11.2024 Ezan Vakitleri
İmsak : 06:10   İkindi : 15:33
Güneş : 07:38   Akşam : 17:58
Öğle : 12:53   Yatsı : 19:20
      Duyurular
08.11.2024
Hocamizin bu haftaki gazete de "Büyük yazar Victor Hugo’dan Hz. Muhammed siiri" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfas
Devamı...
01.11.2024
Hocamizin bu haftaki gazete de "Vefasiz insanlar olduk" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
25.10.2024
Hocamizin bu haftaki gazete de "Misir’dan izlenimler" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
      Ziyaretçi
                   Sayısı
Aktif : 3991
Bugün : 1687
Bu Ay : 59042
Bu Yıl : 2825312
Toplam : 185898927
* 01.01.2011 Tarihi itibari ile
      Dini Sözlük