Günün Sözü : Mü'mine zarar veren veya hile yapan mel'undur.(Tirmizi, 1942)
08.01.2016 - Kaynak


Medine ruhu lazım


Bir seferden dönülüyor. Zafer kazanılmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.) sahabenin en rahat olduğu, zaferle şahlandığı bir anda dikkatleri kalp hayatına çekiyor. "Siz küçük cihattan büyük cihada döndünüz." Küçük cihat dedikleri savaş, büyük cihat dedikleri ise nefisle mücadeledir.
Müslümanlar, en rahat oldukları dönemlerde hep darbe almış, hep hesap etmedikleri bedeller ödemişlerdir. Nefislerine yenilmiş, rehavete uğramışlardır.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) döneminde -Medine'deki- nifak hareketleri tahrip itibariyle bir Uhud'dan daha az zarar verici değildir. Dırar mescidini inşa eden münafık Ebu Amir Rahip, her seferde ikilik çıkaran münafık Abdullah bin Ubey, toplumda oluşturdukları sarsıntı itibariyle Ebu Cehil'den daha çok zarar vermişlerdir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) bunun farkında olduğu için Medine'de kardeşlik akdi oluşturmuş, sahabeyi İslam'ı tebliğe memur kılmış, hareket alanını genişletmiş, üniversite misyonu yüklenmiş olan Suffa'yı kurmuş, diğer ülkelere davetçiler göndermiş, yakın kabilelerle birebir bağlantıya geçmiş, sahabeyi Medine'ye hapsetmemiş bilakis yeni alanlar oluşturmuştur. Medine toplumunu dar bir alandan geniş merkezlere taşımıştır.
Diğer yandan Medine'de toplu zikir yapan sahabeyi yalnız bırakmamış. Teheccüde teşvik etmiş. Kölelerin azadına yönlendirmiştir. Vefat eden dostlarıyla ve aileleriyle özel ilgilenmiş, borçluların borçlarını ödemiş, bazen ne rüya gördünüz gibi, çok teferruat sayılabilecek ayrıntılara bile önem vermiştir. Pazarı dolaşmış, ağaç dikimine önem vermiş, sahabeye arazı tahsisi yapmış, hayata dair her alana el atmıştır.
Efendimiz zaferlerden sonra kalplerin ıslahına önem vermiştir. Kalpleri birleştirmiş, telif etmiştir. Ayrı gayrilerı tahliye etmiştir. Dostlarını ihmal etmemiştir. Göremediği dostunu sormuştur. Namaza gelmeyenin neden gelmediğini sorgulamıştır. Kenarda kalana değer vermiştir.
Hicrete zorlanılan yerlerde bir Mekke ruhu, İslam'ı yaşayan yerlerde ise bir Medine heyecanı lazımdır. Kuba mescidini inşa eden heyecan olmasaydı Medine toplumu nasıl oluşacaktı ki. 
 

***

Bizim için istiğfar zamanıdır. Tövbe zamanıdır. Heyecanları tazelemek zamanıdır. Kuba köyleri oluşturmak zamanıdır. Kaza umresi zamanıdır. Hudeybiye beyatını tazelemek zamanıdır. Münafıkları yalnızlaştırmak, müminleri kucaklaştırmak zamanıdır. Taif'ten zafersiz dönerken dua ile Taif'e girmek zamanıdır. Savaşılmayan bir Tebük'ten binlerce muharebeden daha büyük derslerle dönmek zamanıdır. Kâbe'nin huzurunda İbrahim olmak zamanıdır. Ganimete yönelen birilerine 'ben size yetmedim mi ki, siz mal paylaşımının peşindesiniz' sözünü söylemek zamanıdır. Yahudi muhayrikin kalbini, Abdullah bin Selam'ların imanını kazanmak zamanıdır. Binlerin İslam'a seve seve geldiğini görmek zamanıdır.


Paylaş : Facebook'a Paylaş Twitter'a PaylaşMyspace'e PaylaşDelicious'a PaylaşFriend Feed'e PaylaşTechnoratiye PaylaşDigg'de Paylaş




Diğer Yazılarımdan Bazıları
  İşlerinizde Allah’ın rızasını arayın (18.03.2026)
  Tövbe fırsatını kaçırmayın (17.03.2026)
  Bu gece bir fırsat gecesi (16.03.2026)
  Mallarınız zekâtla korunur (15.03.2026)
  İman, ibadeti gerektirir (14.03.2026)
  Allah’ın birleştirdiği kalpleri bölmeyin (13.03.2026)
Sayfa Başı
18.03.2026 Ezan Vakitleri
İmsak : 05:40   İkindi : 16:39
Güneş : 07:04   Akşam : 19:20
Öğle : 13:17   Yatsı : 20:40
      Duyurular
18.03.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Islerinizde Allah’in rizasini arayin" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuy
Devamı...
17.03.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Tövbe firsatini kaçirmayin" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsini
Devamı...
16.03.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Bu gece bir firsat gecesi" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz
Devamı...
      Ziyaretçi
                   Sayısı
Aktif : 4566
Bugün : 10775
Bu Ay : 242084
Bu Yıl : 1379399
Toplam : 193367922
* 01.01.2011 Tarihi itibari ile
      Dini Sözlük