Pazartesi bayram. Pazar arefe. Hacılar Kâbe'nin etrafında hepimize dua ediyorlar.
Bizler de buradan onların dualarına amin diyoruz.
15 Temmuz akşamı hayatını kaybeden kardeşlerimizin son günlerde vatan için toprağa uzanan tüm şehitlerin yasını tutuyoruz.
Üzülüyoruz.
Sıkıntılı günler geçiriyoruz. Ama inanıyoruz ki ufukta güneş daha parlak olacak.
Dualar, niyazlar, zikirler, iyilikler, gönül köprüleri yolumuzu açacak.
İhanetlerden sonra onların yoldan uzaklaştırılmalarından sonra, sadıklar yola devam edecek. Bu ümmetin ömrü hainlerden çok daha uzundur. Emin olun. Zira bu dinin koruyucusu bu dinin sahibi olan Rabbimizdir.
Ya Rabbi! Bu bayram hürmetine dinini istismar etmek isteyenlere fırsat verme.
Ya Rabbi! Bu bayram hürmetine dinine tuzak kurmak isteyenlere, dinine düşmanlık etmek isteyenlere fırsat verme.
Ya Rabbi! Gönlümüzü birleştir. Fesatçılara eman verme. Kelimemizi bir eyle. Vatanımızı sonsuza kadar taşımamıza imkân ver. İyilerin duası hürmetine hepimize merhamet et Rabbim. Tümünüzün bayramını kutlarım.
***
Teşrik tekbirlerini unutmayın
Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir.
Kurban Bayramı'nın ilk gününe "yevmi nahr" diğer üç güne ise "eyyamü't-teşrik" (teşrik günleri) denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir.
Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa;
"Allahu ekber Allahu ekber, La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber velillahi'lhamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrik tekbiri" denir.
Anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilah yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur." Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b.
Mes'ud'a (r.a.) dayanır.
Teşrik tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s.) gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail (a.s.) gökten buna bedel olarak bir koç getirir. Dünya semasına ulaştığında Cebrail (a.s.) "Allahu ekber Allahu ekber" diyerek tekbir getirir. İbrahim (a.s.) bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; "La ilahe illallahu vallahu ekber" diye cevap verir. Bu tekbir ve tevhid kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail de (a.s.); "Allahu ekber velillahi'l-hamd" der. Böylece kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur. (es-Saffat, 37/102, 107; "İsmail" maddesi; el-Mavsılî, el-İhtiyar li Ta'lili'l - Muhtar, Kahire (t.y), I, 87, 88)
***
Kurbanla ilgili çok sık sorulan sorular
1) Haram parayla kurban kesilir mi?
- Gayrimeşru yoldan elde edilen parayla kurban kesilmez. Zira Yüce Allah bizlere helal yememizi ve helal kazanmamızı emretmiştir. (Müminun, 51; Bakara, 172) Bütün bunlara rağmen böyle bir parayla kurban kesenin, kestiği kurbandan sevap elde etmesi mümkün değildir. Sadece kurban kesmiş olma ismini almış olur.
2) Banka kredisiyle kurban olur mu?
- Faizle kurban almak caiz değildir.
Faiz parası çekerek kurban alan kişi günaha girer. (Bakara, 275-279;
Müslim, Müsakat, 105)
3) Büyükbaş aldık. Dört kişi sonra bir kişiyi daha dahil edebilir miyiz?
- Büyükbaş hayvanlar 1'den 7 kişiye kadar ortaklaşa kurban olabilir.
Böyle bir kurbana ortak olan 4 kişi daha sonra (hayvanı kesmeden) bir veya üç kişi daha ortak alabilirler.
Ancak bütün ortakların bu ortaklığa rıza göstermesi lazımdır. (Fetava'l Hindiyye, 305) Ancak kurban almadan bu konuların belirlenmesi daha uygundur.
4) Hangi kusurlar kurbanlığa engeldir?
- Kötürüm derecesinde hasta, çok zayıf ve düşkün, yürüyemeyecek kadar hasta, bir veya iki gözü kör, boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin en az yarısı kesik, dişlerinin çoğu sökülmüş olan hayvanlar kurban olmaz. (Ebu Davud, Dahaya, 6)
5) Satın alınan kurban ölürse ne olur?
- Kurban sahibi zengin ise yenisini almalıdır. Fakat maddi durumu iyi olmayan kişi yeni kurban almaz.
Ondan kurban sorumluluğu düşer.
6) Kadın kurban kesebilir mi?
- Bu işi bilen kadın kurban kesebilir.
(El-ihtiyar, s: 716)
7) Kurban kesenin neye dikkat etmesi gerekir?
- Kurbana eziyet edilmemelidir.
Ortalıkta kesilmemelidir. Hayvanları birbirlerini kesilirken görecek şekilde dizmemelidir. Hayvanlar korkutulmamalıdır.
Hatta imkân varsa gözleri kapatılmalıdır. Hayvanın yemek ve nefes borusuyla iki atar damarından biri mutlaka kesilmelidir.
Hayvanın kıbleye çevrilmesi, üç defa 'Bismillahi Allahu Ekber' = 'Allah'ın adıyla. Ey Yüce ve büyük olan sadece Allah'tır' denilmesi gerekir. Ayrıca; şüphesiz benim namazım ibadetim, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah'a aittir (En'am, 162-163) ayeti okunmalıdır.
Buna (En'am, 79) da eklenmelidir.
8) 4. gün kurban kesilebilir mi?
- Evet kesilebilir. Şafiilere göre 4. gün de kurban kesilebilir. (İbn Rüşd, Bidaye, 1, 436) Hanefilere göre ise ilk üç gün kesilir. (Hidaye, IV, 72) Hanefi mezhebine mensup olan bir kişi elbette ihtiyaç halinde 4. gün de kurbanını keser.
***
Kur'an'daki kurban ayetleri
"O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes." (Kevser, 2) "Her ümmet için, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız O'na teslim olun.
Alçak gönüllüleri müjdele." (Hacc, 34) "Kurbanlık büyük baş hayvanları da sizin için Allah'ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken (kurban edeceğinizde) üzerlerine Allah'ın adını anın.
Yanları üzerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik." (Hacc, 36) "Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Fakat O'na sizin takvanız (Allah'a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yola gösterdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız.
İyilik edenleri müjdele." (Hacc, 37)
Peygamberimizin kurban konusundaki sözleri
"Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın." (İbn Mace, Müsned, 2, 321)
"Ey insanlar her sene ev halkına kurban kesmek vaciptir." (Tirmizi, Edahi 18, İbn Mace, Edahi, 2)