Günün Sözü :

amitriptyline 50mg

amitriptyline for back pain xnaessentials.com amitriptyline without prescription

buy clomid bodybuilding

buy clomid tablets

amoxicillin for dogs

amoxicillin side effect

lav

lav patemery.azurewebsites.net lav dosis naltrexone

order lyrica

lyrica 75 online online lyrica prescription

order abortion pill philippines

misoprostol philippines
Zahmetsiz ganimet kışta tutulan oruçtur.(Tirmizi, 797)
16.12.2016 - Kaynak


O ağacın dalını tutan...


İsmi pek bilinmez. Tanınmaz. Öne çıkanlardan değildi. Ama Hz. Peygamber'in (s.a.v.) dönemini anlatan kitaplara -ağacın dalını tutan sahabi' tanımlamasıyla geçmiş.
Neydi o özel olay.
Hz. Peygamber (s.a.v.) vefatından 4 yıl önce, 1400 sahabeyle silahsız olarak, ihrama girmiş halde Mekke'ye gitti. Gayesi umre yapmaktı. Ancak Mekkeliler Hz. Peygamber'i (s.a.v.) ve sahabesini Kâbe'yi ziyaretten alıkoydular.
Hz. Peygamber (s.a.v.) ortamı yumuşatması, niyetlerini iletip müzakerede bulunması için damadı olan Hz. Osman'ı gönderdi. Mekke'ye, çok da yakın olmayan ve Hudeybiye denilen yere çadır kurdu.
Ancak bir müddet sonra Hz. Osman'ın öldürüldüğü haberi geldi. İşte bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) orada bulunan 1400 sahabeyle bir ağacın dibinde bir araya gelerek biatta bulundu. Tek tek herkesin elini tuttu ve sonuna kadar, ölümüne kadar direnme ve sadakat yemini yaptılar.
O gün Hz. Peygamber bir ağacın altında oturmuş ve sahabenin sözlerini orada almıştı.
Ağacın tepesinden bir dal efendimizin yüzüne sarkıyordu. Bu satırlarda kendinden bahsettiğimiz sahabi 'Ma'kil bin Yesar' yemin boyunca o dalı elleriyle tutup Hz. Peygamber'in (s.a.v.) yüzüne gelmesine engel oldu. İşte o günkü o olay onun bir nişanı oldu. Ağacın dalını Efendimizin yüzünden uzaklaştıran sahabi olarak tarihe geçti. Kur'an-ı Kerim "ağacın altında seninle biatleşenlerden razı oldu" (Fetih, 18) ayetiyle o anı ölümsüzleştirmişti.
Hz. Ömer onu Basra'ya vali yaptı. Kendi ismiyle şöhret bulmuş büyük bir nehir kazandırdı Basra'ya. Makil Nehri ismi. Böylece iyilik ve iyi iş yapanların eserleriyle anılabileceğine yol açtı.
Son anlarında vefat ederken ziyaretine gelen Ubeydullah'a şu hadisi rivayet ediyordu:
Efendimiz şöyle buyurdu dedi: "Allah birini birilerine idareci yapar da o kişi de onlara Allah için tavsiyede ve öğütte bulunmazsa cennet kokusunu duyamaz.
Halbuki cennetin kokusu yüz yıl öteden duyulur." Allah'ın rahmeti üzerine olsun.


Paylaş : Facebook'a Paylaş Twitter'a PaylaşMyspace'e PaylaşDelicious'a PaylaşFriend Feed'e PaylaşTechnoratiye PaylaşDigg'de Paylaş




Diğer Yazılarımdan Bazıları
  İslam’sız Müslümanlar (20.06.2025)
  Yüce Allah’a söz vermiştik (13.06.2025)
  Bayramınız bayram olsun (06.06.2025)
  Yüce Allah soracak: Beni neden ziyaret etmediniz? (30.05.2025)
  Gençler ateizm-deizm sarmalında (23.05.2025)
  Coğrafyamız Mevlânâ’ya hasret (16.05.2025)
Sayfa Başı
12.07.2025 Ezan Vakitleri
İmsak : 03:40   İkindi : 17:13
Güneş : 05:36   Akşam : 20:44
Öğle : 13:15   Yatsı : 22:31
      Duyurular
20.06.2025
Hocamizin bu haftaki gazete de "Islam’siz Müslümanlar" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
13.06.2025
Hocamizin bu haftaki gazete de "Yüce Allah’a söz vermistik" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsini
Devamı...
06.06.2025
Hocamizin bu haftaki gazete de "Bayraminiz bayram olsun" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyabilirsiniz.
Devamı...
      Ziyaretçi
                   Sayısı
Aktif : 2882
Bugün : 2279
Bu Ay : 147072
Bu Yıl : 2527619
Toplam : 188934113
* 01.01.2011 Tarihi itibari ile
      Dini Sözlük