Günün Sözü :

clomid uk

clomid birmingham gctfcu.net clomid online reviews

accutane without birth control

accutane without blood tests

abortion pill philippines

order abortion pill philippines link abortion manila

albuterol inhaler how to use

buy albuterol for nebulizer avonotakaronetwork.co.nz albuterol inhaler prescription
Kimse, öfkeli iken iki kişi arasında hüküm vermesin.(Buhari)
22.09.2017 - Kaynak


Birbirimizi sevmede ölçümüz ne olmalı


Sevgi de nefret de insanoğlu için olabilir iki zıt duygudur. Ve bu iki duygu insanlarda genellikle nefsani endişelerden ve menfaat duygularından beslenmektedir. Yani kişi menfaati oldukça sever. Menfaati kesildi mi nefret eder.
Müslüman için iki duygu da Allah rızası ölçeğinde değerlendirilmelidir. Allah için sev ve Allah için buğz et (uzaklaş) bu ilkenin özetidir.
Peki Allah için sevmek ne demektir. Veya buğz etmek? Karşındaki Allah'ın rızasını gözettikçe, Hz. Peygamber'e (s.a.v.) bağlılığına devam ettikçe ona yakınlaşırsın; buradan uzaklaştıkça da uzaklaşırsın.
Bizler, bu nedenle Yüce Allah'a imanın hemen akabinde Hz. Peygamber'e (s.a.v.) bakışı gözetiriz. Kalben ve fikren O'na bağlı olana mümin teslimiyeti ve yakınlığıyla yakınlaşırız. Buradan taviz verene, başka hesabı olana, plan içinde olana ise mesafe koyar ve hesabı Allah'a bırakırız. Hayatta dost edinme kriterimiz budur. Dost kalma da aynı.
"Allah'ın ipine sarılın, kardeş olun, mümine mümin kardeştir, birbirinizi sevin, safları sıkı tutun, bir vücudun organları gibi olun, zalim de olsa, mazlum da olsa müminin yanında yer al (yani kötü yoldaysa düzeltmek için yanında ol, iyi yoldaysa destekçisi ol)" gibi bütün desturlar; 'el-hubbu lillah ve'l buğzu lillah' genel prensibini bize fısıldıyor. Sevmekte ve uzaklaşmakta temel ölçü Allah'tır. O'nun rızasıdır. O halde birini neden sevdiğine bir daha bak. Menfaatte seninle örtüştüğü için mi, Allah'ın rızası için mi?
Bunun cevabını verecek olursak; köydeki hacı teyze, dağdaki çoban Rahman'ın rızasını tercih ediyor. Biz umum Müslümanlar ise, dünyanın rızasını ve menfaatimizi tercih ediyoruz.

***


Rüyadaki dua

Adamın biri Efendimiz'e (s.a.v.) geldi. Ve şöyle dedi: Ey Allah'ın Resulü. Dün gece bir rüya gördüm. Rüyamda bir ağacın arkasında secde ediyordum. Bir de ne göreyim, ağaç da benimle beraber secde etti. Ve ağaç secdede şöyle dedi:
- Allah'ım bu secdeden dolayı katında bana bir sevap ver. Allah'ım bu secdeden ötürü bir günahımı kaldır. Allah'ım bu secdenin mükafatını yanında tut. Kulun Hz. Davud'un yakarışını nasıl kabul ettiysen benden de öylece kabul et."
İbn Abbas diyor ki: Hz. Peygamber (s.a.v.) secde etti ve secdesinde tıpkı rüyada ağacın dediği gibi Allah'a dua etti. (Tirmizi, 579)

***


Peygamberimiz (s.a.v.) secdede şöyle dua ederdi

1. Dua:
Allah'ım bütün günahımı affet.
Küçüğünü ve büyüğünü önce işlediğimi, sonra işlediğimi öncesini-sonrasını, gizli olanını açık olanını affet.
2. Dua:
Allah'ım; kulağım, gözüm, kanım, etim, kemiklerim, sinirlerim, ayaklarımın taşıdığı her organım, bütün vücudum senin için secde etti.
3. Dua:
Allah'ım! Sana secde ettim.
Sana iman ettim.
Sana teslim oldum.
Yüzümü yaratan ve şekillendirene, sonra başıma görme ve duyma organlarını yaratana secde ettim. Allah çok yücedir.
Ve O yaratanların en güzelidir.


Paylaş : Facebook'a Paylaş Twitter'a PaylaşMyspace'e PaylaşDelicious'a PaylaşFriend Feed'e PaylaşTechnoratiye PaylaşDigg'de Paylaş




Diğer Yazılarımdan Bazıları
  Bir İslam âlimi: Abdülkadir Geylani (02.10.2026)
  Allah’ın izin verdiği büyük şefaat (25.09.2026)
  Kâfirler ‘yemek’ için size saldıracaklar (18.09.2026)
  Cenaze adabı (11.09.2026)
  İnsanlar bozulacak (04.09.2026)
  Dini oluşumlara bir çağrı (28.08.2026)
Sayfa Başı
03.10.2026 Ezan Vakitleri
İmsak : 05:31   İkindi : 16:14
Güneş : 06:55   Akşam : 18:51
Öğle : 12:58   Yatsı : 20:10
      Duyurular
02.10.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Bir Islam âlimi: Abdülkadir Geylani" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuya
Devamı...
25.09.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Allah’in izin verdigi büyük sefaat" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan okuyab
Devamı...
18.09.2026
Hocamizin bu haftaki gazete de "Kâfirler ‘yemek’ için size saldiracaklar" yazisi çikti. Yazinin tümünü sitemizden veya gazetenin internet sayfasindan
Devamı...
      Ziyaretçi
                   Sayısı
Aktif : 2092
Bugün : 10097
Bu Ay : 35266
Bu Yıl : 4578417
Toplam : 196566940
* 01.01.2011 Tarihi itibari ile
      Dini Sözlük