İnsanın dünyadaki imtihanını sonlandıran ve kulu Allah’a kavuşturan ölümdür. Allah Resulü (s.a.v.) bir sahabenin ölüm endişesi üzerine “Mümine ölüm gelince, Allah’ın hoşnutluğu ve ikramı kendisine müjdelenir” buyurdu
Hep merak etmişizdir. Sekerat, yani koma halindeyken kişi neler yaşar, neler görür? Ölüme yakın olan o anda, dünyaya ait kapılar yavaş yavaş kapanır ve ahiret alemine ait perdeler açılır. Kişi cennet veya cehennemden hangisine gideceğini görür. Bazı kişilerde görülen telaş hali, bazı kişilerde görülen rahatlık hali de bu gördüklerinden kaynaklanmaktadır.
İki ışık görünür. Kişi siyah veya beyaz bir ışık görür. Bir sahabe vefat ederken, Hz. Peygamber'e (s.a.v.) "Ey Allah'ın Resulü! Siyah bir ışık görüyorum" dediğinde, efendimiz dua etmiş ve siyah ışık uzaklaşmıştır.
Ölüm meleğini görür. Kişi ölmek üzereyken ölüm meleğini görür. Mümin kişi ölüm meleğini güzel bir surette görür. Zalim ve imansız kişi ise ölüm meleğini en korkunç haliyle görür.
Can boğaza gelince… Kişinin canı, boğazına yanaşınca (Nisa, 18) o anda bir şey yapamayacağını anlar ve elleriyle ayakları birbirine karışır.
Daha önce iman etmemiş kişinin son andaki tövbesi fayda sağlamaz. Bu hal bir Müslüman için geçerli değildir elbette. Bizler son andaki imansızın imanına Firavun imanı deriz ki reddedilen bir imandır.
SEKERATIN ZORLUĞU
Bazen sekerat zor olur. Ölüm anının zor olması kötü bir işaret değildir. Hz. Aişe; "Resulullah (s.a.v.) vefat ederken alnının nasıl terlediğini gördükten sonra sekeratın nasıl zor olduğunu anladım" derdi.
Bazen Allah (c.c.) sekeratı zor yapar ki kişinin manevi derecesi yükselsin. Bu halle bazen günahlarını affettirir. Hz. Ömer, kişinin günahlarına tövbe yetmemişse Allah sekeratı zor yapar ki 'ruhunu cennete uzatsın' der. Elbette ki bu tarifler Peygamberler için geçerli değildir.
Bazen imansız insanın sekeratı son derece kolay olabilir. Bunu şöyle yorumlarlar; imansız insan iyi bir iş yapmışsa sekeratı kolay olur ki, yaptığı iyiliğin karşılığını dünyada alsın. Ahirette bekleyebileceği bir şey kalmasın. Bu nedenle Ömer bin Abdülaziz; "Sekeratın kolayını istemem, zira o günahları affettirir" derdi.
ÖLÜMÜ KOLAYLAŞTIRANLAR
Azrail nasıl ruhu alır? O, ruhu, herhangi birimizin önümüzdeki sofradan yemeği alması gibi rahat alır. Ruhu alan Azrail'in yanında rahmet ve azap melekleri vardır. Ruhun sahibi nereyi hak ediyorsa melekler ona göre onu alıp berzah âlemindeki o yere doğru onu götürür.
Abdestli dolaşmak, bol bol Kur'an okumak, cuma akşamı namaz sonrası iki rekât nafile namazı kılmak, beş vakitlerde namaza devam etmek, bol bol salatü selam getirmek, kul hakkına dikkat etmek ölüm anını kolaylaştırır. Rabbim tümümüze o zor anda yardım etsin.
BİR DUA
Hz. Hamza'nın Duası
Allah'ım, senin kudret elinle beni koru. Fazlınla beni rızıklandır. Beni emrine tabi olanlardan kıl. Vasiyetini koruyanlardan eyle. Ey erhamerrahimin, merhametlilerin en merhametlisi.
BİR AYET
Siz Allah'ı bırakarak ancak putlara tapıyorsunuz ve yalan uyduruyorsunuz. Allah'ı bırakarak taptıklarınızın size hiçbir rızık vermeye güçleri yetmez. Öyle ise rızkı Allah'ın katında arayın. O'na kulluk edin ve O'na şükredin. Siz yalnız O'na döndürüleceksiniz. (Ankebut, 17)
BİR HADİS
"Sizden biriniz yemeğe çağrıldığında daveti kabul etsin şayet oruçlu ise ev sahibine dua etsin." (Müslim, Sıyam: 28; Ebû Dâvûd, Savm: 75)
SORU - CEVAP
1 Sperm bankacılığı sakıncalı mı?
Aralarında evlilik bağı olan (yani karı-koca) eşler arasında tüp bebek için döllendirme caizdir. Ancak nikâh bağı olmayan herhangi bir kişiden sperm transferi caiz değildir. Bu nedenle de bazı ülkelerde görülen 'sperm bankacılığı' dinen meşru değildir.
2 Kaza namazlarım var. Nafile namazları ve vakit sünnetlerini kılamayacağım söyleniyor. Doğru mu?
Kazaya kalmış namazların kazasıyla meşgul olmak, nafile namaz kılmaktan daha önemli ve önceliklidir. Ancak vakit namazlarıyla birlikte kılınan düzenli nafileler (revatib sünnetler) bunun dışındadır. Bu nedenle bu tür sünnetleri terk etmeyiniz.
3 Türbe ziyaretlerinin usulü nedir?
Türbe ziyareti mezar ziyaretidir. Mezarları ziyaret sünnettir. Peygamberimiz bunu teşvik etmiştir. Ancak orada mum yakmak, çaput bağlamak, etrafında tavaf etmek, ondan bir şey istemek gibi hususlar bid'attır. Şirke yol açacak tavırlardır. Ancak orada durup Allah'tan tövbe ve istiğfar dilenir ve türbe sahibine de dua edilir.