Namaz yüce Yaradan’a siginmaktir. O’nunla dertlesmek, O’nunla konusmaktir. O’na teslim olmaktir. Bu yüzden “Namaz dinin temel diregi”dir
Ramazan ayi ibadetler konusunda kendimizi yoklama firsati veriyor. Namazi ihmal ediyoruz. Tembellik, is güç, dünya telasi bizi namazdan alikoyuyor.
Kur'an-i Kerim, "Gösteris için (gaflet veya önemsemeden) namaz kilanlarin vay haline" (Maun, 5-6) diye hakkini vermeden kilanlara böylesine agir göndermede bulunuyorsa hiç kilmayanlarin hali ne olacak diye düsünüyoruz dogrusu. Ama onun cevabi da geliyor: "Ancak amel defterleri sagdan verilenler, onlar cennettedirler. Birbirlerine suçlular hakkinda sorular sorarlar ve dönüp onlara söyle derler: 'Sizi Sekar'a (cehenneme) ne soktu?' Suçlular derler ki: 'Biz namaz kilanlardan degildik. Yoksula yedirmezdik. Bos seylere dalanlarla birlikte biz de dalardik. Ceza gününü de yalanliyorduk. Nihayet ölüm bize gelip çatti.' Artik sefaatçilerin sefaati onlara fayda vermez.
Böyle iken onlara ne oluyor da Kur'an'dan yüz çeviriyorlar? Onlar sanki aslandan kaçan yaban esekleridirler. Hatta onlardan her bir kisi, kendisine açilmis sahifeler verilmesini istiyor. Hayir, hayir! Onlar ahiretten korkmuyorlar. Hayir, düsündükleri gibi degil! Süphesiz bu (Kur'an) bir ögüttür. Artik kim dilerse ondan ögüt alir." (Müddessir 39-55 )
Kur'an-i Kerim müminleri tanimlarken, seçkin vasif olarak gaybe imandan sonra namaz kiliyor olmalarina isaret eder (Bakara 2-3).
Hz Peygamber de Islam'in bes sartini belirledigi "Islam bes sey üzerine yükselmistir" hadisinde namazi sayar. (Buhari Iman 1.2, Müslim Iman 19.22, Tirmizi Iman 3, Nesai Iman 13).
Kuran-i Kerim bazi vakitlere isaret ederek namazi önemsememizi hatirlatir? "Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah'a gönülden boyun egerek namaza durun" (Bakara 238).
Hz. Peygamber (SAV), Hz. Muaz'i Yemen'e vali olarak gönderdiginde, "Önce onlari Allah'a kulluga ve sonra da bes vakit namaza davet et" buyuruyor (Buhari Zekat 41, Nesai Zekat 1).
Neticede namaz yüce Yaradan'a siginmaktir .O'nunla dertlesmek, O'nunla konusmaktir. O'na teslim olmaktir. Bu yüzden "Namaz dinin temel diregi" sayilmistir.
NAMAZ SÖZÜ
Gelin, bu firsati kaçirmayin. Su yaziyi okudugunuzda namaz konusunda ihmalkârsaniz bugünden sonra sözlesin Rabb'inizle. Namaza söz verin. Ama Hz. Peygamber (SAV) gibi, Hz. Ali gibi, Hz. Ömer gibi kilmayi tasarlayarak namaza söz verin. Namazin hakkini vererek, yüce Allah'in huzurunda oldugunu bilerek. Tipki Hz. Hasan gibi. Abdeste basladiginda kipkirmizi olurmus yüzü ve titrermis. Sorduklarinda, "Biraz sonra huzuruna çikacagim Rabb'imin heyecani beni kusatti" dermis. Selam olsun hakiki anlamda Islam'i yasayan o kutlu nesle. Bizleri de Rabb'im içimiz itibariyla onlara benzetsin.
NAMAZ KILMAMAYA GARIP MAZERET
Bazi kardeslerimiz söyle diyorlar: "Ben namaz kilacagim ama falanca kisi namaz kilmasina ragmen söyle söyle sahtekârlik yapiyor, ben ondan dolayi namaz kilmiyorum."
Aslinda bu mazeret seytanin bir oyunudur. Namazdan alikoymak için kötü bir örnektir. Eger kisi namaz kilmasina ragmen dürüst olamiyorsa, bu onun namazinin makbul olmadigini gösteriyor. Sen neden onu örnek aliyorsun ki? Sen Hz. Peygamber'in (SAV), Hz. Ebubekir'in, Hz. Ali'nin namazini örnek al. Falanca kisi su içiyor ama sahtekârdir diyerek su içmekten vazgeçtigin oluyor mu hiç?
BIR DUA
Zeynelabidin'in duasi
Rabbim! Günahlarim dilimi lal etti, konusamiyorum, zira elimde hiçbir gerekçe yoktur. Ben (günahim) musibetimin esiri, amellerimin rehinesi, günahlarimin müdavimi, hedefimin saskiniyim. Kendimi sana karsi cüretkârca davranan, tehditlerini küçümseyen bedbahtlar yerine koydum. Aman Allah'im! Hangi cesaretle sana karsi cüretkârlik yaptim, kendimi hangi kuruntularla aldattim? Efendim! Ayak tökezlemelerime ve yüz üstü düsmelerime aci. Cehaletime hilminle, kötülügüme iyiliginle mukabele et. Ben günahimi ikrar, hatalarimi itiraf ediyorum. Iste bu elim, bu da alnim. Kisas uygulaman için kendimi sana teslim ediyorum.
BIR SEVAP
Tövbe ve istigfar etmek
"KIM tövbe ve istigfara devam ederse, Allah onu her darliktan genislige çikarir, her türlü sikintidan kurtarir ve ummadigi yerden riziklandirir."
BIR AYET
"(Ey Muhammed!) De ki: Gelin, Rabb'inizin size haram kildigi seyleri okuyayim: Ona hiçbir seyi ortak kosmayin. Anaya babaya iyi davranin. Fakirlik endisesiyle çocuklarinizi öldürmeyin. Sizi de onlari da biz riziklandiririz. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunlarin açigina da gizlisine de yaklasmayin. Mesru bir hak karsiligi olmadikça Allah'in haram (dokunulmaz) kildigi cani öldürmeyin. Iste size Allah bunu emretti ki aklinizi kullanasiniz." (En'am, 151)
BIR HADIS
"Hurma bulabilen hurma ile orucunu açsin, hurma bulamayan da su ile iftar etsin. Çünkü su temizdir." (Ebû Dâvûd, Siyam: 21, Ibn Mâce, Siyam: 25)
BIR SÜNNET
Cuma günleri gusül abdesti almak (sartlar müsait degilse hiç olmazsa saçi yikamak), güzel koku sürünmek, sadaka vermek, beyaz giyinmek, tirnak kesmek. (Orta, serçe, bas, yüzük, isaret parmagi sirasi takip edilerek kesildiginde görme bozukluklarinin azalacagini Peygamber Efendimiz (SAV) bizzat söylemistir.)
BIR ESMA
ER-REZZAK: Yarattigi her varligin rizkini veren, ihtiyacini karsilayan.
SORU - CEVAP
Bazi ayetlerde "Biz onlarin kalbine mühür vurduk"
deniyor. Allah kalbe mühür vurunca kisinin hidayeti bulmasi
nasil mümkün olur?
Yüce Allah herkesi iyi veya kötüyü tercih edebilecek
kabiliyette yaratmistir. Imtihan için de iyi ve kötü olan fiilleri
yaratmis ve kisilere peygamber göndererek hangi isin kötü, hangi isin iyi oldugunu haber vermistir. Yaratma
isi Allah'a, tercih etme isi de kula aittir. Yani Allah, sizin
arzu ettiginizi yaratmaktadir.
Güzel görünmek için estetik ameliyat haram mi?
Yüce Allah'in bize verdigi güzellikleri daha cazip hale getirmek
için taranmak, süslenmek, taki takmak, güzel giyinmek gibi
estetik müdahaleler caizdir, hatta tesvik edilmistir. Ama Yüce
Allah'in yarattigi sekli begenmemek, ameliyatla degistirmek, bir
nevi modaya uyarak biçak altina yatmak dogru degildir ve yaradilisi
degistirme anlami tasir. Kisiyi toplum içinde komplekse iten,
esiyle karsi karsiya getiren, manen rahatsiz eden vücuttaki sekil
bozuklugu veya fazlaligi ise estetikle düzeltilebilir.
Müslüman bir kisi günah
isledigi zaman imani yok olur
mu?
Müslüman kalmak ya da Islam'a girmek için kelime-i
sehadet getirmek yeterli olacaktir. Ibadetleri ihmal etmek veya
günah islemek, kisiyi dinden çikarmaz ama günahkâr yapar.
Bu köse yazisini asagidaki linke tiklayarak sesli bir sekilde dinleyebilirsiniz
Nihat Hatipoglu | Namaz dinin diregidir